2011-04-24 | 19:48:20

Påskkakan jag vill dela

Påskkaka
Påskkaka

Ingredienser:

Deg
50 g jäst för söta degar
2 st ägg
2 dl Valio Laktosfri mjölkdryck
150 g Valio Laktosfri smör

 

7½ dl vetemjöl

Topping
1 st ägg, lösvispad för pensling
½ dl mandelspån
2-3 dl hårt vispad Valio Laktosfri vispgrädde
1 st burk aprikoshalvor i lag

Vaniljsås
2 st äggulor
2 msk socker
1 msk potatismjöl
3½ dl Valio Laktosfri mjölkdryck
1 st vaniljstång, använd både frön och skal

 

 

 

Gör så här:

Vaniljsås
Dela vaniljstången på längden och skrapa fram fröna med hjälp av en kniv. Blanda samman äggen, mjölken, socker, vaniljstången, vaniljfrön och potatismjölet i en kastrull. Låt mjölken sjuda upp på svag värme, vispa hela tiden tills krämen tjocknar. Tag av från värmen, lyft ur vaniljstången och låt svalna under omrörning.

Deg
Sätt ugnen på 220°C. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till ljummet (36-37°C). Häll i 1 dl av mjölken och lös jästen. Vispa löst ihop äggen och resten av mjölken och rör samman med jästen. Rör i hälften av mjölet, skär smöret i kuber och lägg i. Arbeta samman och lägg i lite mer mjöl, allt eftersom, tills du får en smidig deg.

Platta ut med händerna till en stor pizza, lägg på en smord ugnsplåt och pensla på lättvispad ägg och strö över mandelflarn. Grädda i ugn i 20 minuter tills den fått bra färg. Låt svalna ordentligt och dela försiktigt i mitten med hjälp av en lång kniv. Bred på vaniljsåsen och lägg på locket. Skår i tårtbitar lägg på en klick grädde och en halva aprikos för den rätta påskbakelse looken.


Har inte provat den än, men den ser festlig ut :)


Kommentarer;

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback